BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Sunday, November 21, 2010

HIDUP KIREYA... BAB 10

Kireya manyanyi dengan asyiknya, sampai tidak perasan yang mirul dan kawan2nya sudah berhenti bermain muzik. kireya merasa sesuatu yang pelik.. eh nape berhenti? kata kireya.. nyanyi balik lagu tadi kireya?

kireya mula menyanyi dan mereka amat kagum dengan kelunakkan suara kireya..dengan itu mereka mengajak kireya menyanyi bersama2 dengan mereka. dengan itu, secara rasminya kireya menyertai kumpulan mereka.. dari sisi Azry melihat kireya.. dia tersenyum melihat kireya begitu gembira..

setelah puas mereka jamming, mereka pun berehat sebentar.. tapi amer melihat riak muka kireya kelihatan muram.. dia pun bertanya .. eya, napa nie? sakit ker? sedih ja muke tu.. kireya menggelengkan kepala.. tak pn.. eya teringatkan ibu.. sedang eya gelak ketawa kat sini , ibu masih terlantar di hospital..

jangan risau k, pas nie kita pi tengok makcik ye eya? kata amirul.. ha, amer ade lagu untuk eya... amer brdiri dan merampas gitar azry dan memainkan sebuah lagu.. lagu yang bertajuk...... twingkle2 little star.. mereka semua terhibur melihat gelagat amer yang selamba itu.. jefri pula ikut join amer dengan menari -nari.. kireya kembali ceria.. dalam hati kireya berkata... terima kasih semua...

setelah puas enjoy di studio jamming mereka, mereka berlima pergi ke hospital melawat puan marina... kireya sayu melihat ibunya terbujur kaku di atas katil.. mereka berempat membiarkan kireya bersendirian bersama ibunya...

ibu.. eya datang nie, eya rindukan ibu... ibu rindu eya tak? berjujuran air mata kireya.. pilu hatinya... dia terlalu merindui ibunya....

Friday, November 19, 2010

BAB... 9 HIDUP KIREYA

Wah!!!!!!! tempat pe nie?? banyak nyer alat muzik... cantiknyer.... kate kireya dengan mata yang bercahaya... ini tempat kitorang jamming... selamat datang ker tempat lepak kotorang... huhuuuu kata amer... kireya teruja melihat peralatan dan kelengkapan tempat itu..sesungguhnyer kireya begitu meminati bidang muzik nie...

eya pandai men alat muzik pe eh?? tanyer jefri... hahaaa xpandai pn.. pandai tengok jer... kate kireya.. kalu macam tu t kitorang ajar k... eya minat main ape? kate jef lagi... gitar.... eya minat gitar... jawab eya... owh kalu macam tu eya leh la belajar dari azry... die pakar aw....

owh... kireya memandang azry yang sedang membelek2 gitar kesayangnya dari jauh...  kadang2 hatinyer terdetik, azry x suke kan aku ke??? dier xpernah cube untuk berbual2 dengan aku... melihat kireya terdiam amer pn mencelah, amer pn pandai men aw... t amer aja k... kata amer... xpayah ler, biar azry ajar, ko tu tumpukan pada latihan vokal.. pertandingan dah dekat... kata amirul... azry, mari sini jap... pangggil amirul

pe mirul? tanye azry.. leh tolong ajar kireya men gitar x? tanye mirul... kenape x suh amer je, die kan pandai juga... hurm... kate azry...die ade kejer.. tolong ye.. kate amirul... azry tiada pilihan untuk menolak.... die mengajak kireya pergi ke penjuru bilik.. mereka berdua bersila di atas lantai dan amirul dan yang lain pula memulakan latihan mereka tanpa azry...

urm xpe ke nie xjoin diorang?? tanyer kireya... x.. jawab azry sepatah...kireya merasakan suasana yang amat tegang dengan azry... sepatah di tanyer , sepatah juga di jawabnyer.... pada hakikatnyer azry bukan sengaje untuk menegangkan keadaan tapi dier x biase berinteraksi dengan perempuan... secara tidak sengaja tangan kireya telah terluka akibat kecuaian kireya bermain gitar.....

ouch!!!! sakainyer..... kater kireya... eh aawk x ape2 ker?? meh az tengok... azry menarik tangan kireya dengan spontan untuk melihat... mata buat beberapa ketika mereka bertentangan mata... bagaikan halilintar yang memanah hati... owh sory, tunggu jap k ,az pi amek kan plaster untuk awk... kate azry dengan serba tidak kena... dup3 jantung berdegup kencang.......

hurm.. dah balut pn.. lain kali hati2 k... kata azry.. mula slow2 dulu.. blaja petik gitar ikut note k... keadaan mereka sudah tidak tegang lagi... azry semakin selesa dengan kireya tiba2 dia di panggil oleh amirul... de ape mirul? tanyer azry... jom kite berlatih plak k, nanti korangg sambung lagi... kata amiru sambil memandang tangan kireya... eh nape tangan tu eya?? amirul membelek tangan kireya...

xda pa lah, cikit jer.. reya cuai cikit tadi.. kata kireya...mereka meneruskan latihan.. kireya terpana melihat kehebatan mereka membuat persembahan... kireya turut menyanyi... tiba2 mereka berhenti dan ................

apakah yang terjadi seterusnyer???

tunggu..........................................

Monday, November 15, 2010

BAB 8... HIDUP KIREYA

hahaa, jom kite mulakan rancangan membantu kireya... urm... tapi kalu tak berjaya macam ane?? kate amer sambil memegang dagunyer.... lah pe susah , gunelah plan B... kih3 kata amirul dengan selambernye.... haaaa!!! ape to? citer lah... kate amer ingin tahu.. pe lagi... rahsia lah.. kah3... gelak amirul sambil meninggalkan adiknye yang masih tercengang2...

haaaa... penyelamat dah sampai.... so nak kitorang tolong ape wahai tuan puteri??? kate amirul.. mereka terpacak di hadapan kireya sambil tersengeh... eh xpayah nak tolong2, t marah pulak datin... biarkan eya wat sendiri... kate kireya... xmau2 kami nak tolong, kalu xbagi bermakna reya xnak kwn kitorang lagi, sambung amer... akhirnyer kireya terpakse mengalah.... 

mereka bertiga menjerit2 di dapur... mak munah berlari2 dari belakang rumah kerana terkejut, rupa2nyer amer dan amirul sedang menolong kireya memotong ikan sembilang... ketuk amer ketuk!!!! dier dah lari tu... amer cube mengetok tetapi xdapat.. ikan itu melompat sehingga ke kepala amirul... amirul punyalah terkejut sampai melompat dari tempatnyer....

kireya hanye mampu ketawa melihat gelagat amer dan amirul.... setelah hampir 1 jam setengah mereka mencuba untuk memotong ikan, akhirnyer siap juga... setelah itu mereka menolong kireya membasuh pinggan mangkuk pula... mak munah hanye memandang dari jauh.. dia bersyukur dengan adenye kireya dalam rumah besar ini menjadi lebih meriah...

haaa!!! sekarang dah abis pn... kireya, jom kiter kuar... kate amer... is xmahu lah mer.. marah datin ti.. kate kireya sambil beredar.. di belakang... amer dan amirul berbisik... kepala ke kaki?? orait.. 1...2...3... mula!!!!! mereka berlari serentak ke arah kireya, amer dan amirul mengangkat kireya.. amer memegang kepala dn mirul memegang kaki....

cepat mirul.. buka pintu.. kireya mula meronta2 dan menjerit.. setibanye mereka di luar pintu, mereka melihat kereta azri masuk ke rumahnyer... amer menjerit.. azri!!! buka pintu!!! jef !!! tolong kitorang angkat reya cepat!!! jefri lintang pukang pergi menolong amer.. kireya di sumbatkan kedalam kereta... hahaaa, sib baik korang datang tepat pada masenye... heeeee kate amirul... mereka semua ketawa melihat kireya memuncungkan mukanye.... 

dengan itu, kireya terpakselah mengikut mereka...

nak tau diorang nak pi ane??
tunggu................................

Sunday, November 14, 2010

BAB 7... HIDUP KIREYA

Sejak itu kireya telah menjadi penghuni daru di rumah besar itu... setiap hari dier tidak lepas mengunjungi ibunyer d hospital selepas balik ke sekolah....

setahun sudah berlalu... KIREYA!!!!!!! jerit datin Mary dengan lantang...ye datin... ade ape???  ko tengah buat ape??? buatkan saya air oren sekarang!! sy tengah basuh baju.. baik datin... ish mama nie, jangan lah buat reya macam tu, cian dier aw... ha mama pakai cantik2 nie nak pi mane ma?? kate Amirul.. mama nak keluar pi mesyuarat datin2 arinie.. mama memang cantik pn.. huhuuu... alah biar lah, nanti dier besar kepala pulak....

nie dia datin.. terima kasih... setelah minum mary pn beredar... eh reya, jom kuar jalan?? ajak amirul.. xmau lah ti datin mara.. lagipn reya masih banyak kejer nie... pinggan xbasuh lagi... ikan xpotong lagi.. karang kesian lak mak munah nak masak susa... amirul memuncungkan mulutnyer... ha!!!! ader idea... pi lah dapur dulu...

sekujur tubuh sedang berbaring baik punyer tanpa berbaju... dik bangun dik... kater amirul... mirul tahu kelemahan adiknyer iaitu dier malu kireya masuk dalam biliknyer yang macam tongkang pecah.. amer memarahi abgnyer kerana mengacau mimpi yang asyik... dik kireya ngah pandang ko tido nie!!!!!jerit amirul... ha!!!! meloncat amer bila mendengar nama kireya... dengan sepantas kilatnyer dier pergi ke bilik air untuk bersembunyi, tapi malangnyer dier tersepak buku komik yang bersepah di lantai dan jatuh tergolek...

Adoi!!!! sakitnyer.... Amirul hanyer tergelak melihat adiknyer jatuh... dengan tercengang2 amer melihat sekeliling, dengan hairannyer dier bertanyer, mane kireya?? dan dengan selambanyer amirul menjawab.. kat dapur... dengan geramnyer amer mengejar abg nyer sehingga ke dapur....

ish amer nie xtau malu lah!!!! baju kat dalam rumah dah kene buang ker??? xreti2 lagi nak pakai baju??? mak munah hanyer tersengeh sajer dengan ayat kireya yang selamber tiang elektik jer menegur anak majikannyer.. dia mengakui ,walaupn kireya hayer berumur 13 tahun dier kelihatan lagi matang dari amer yang berumur 15 tahun...

eh reya, huhuu... xpasan pulak...bukan amer xnak pakai baju, masalahnyer baju tu yang xnak pakai kat badan amer.. penat dah amer pujuk... tapi dier berdegil xnak.. heee kata Amer dengan selambanyer sambil tersengeh... dah3 jangna nak mengarot, pi nek atas n tukar pakai baju... arah kireya... amer menjelirkan lidahnye pada amirul kerana masih tidak puas ati...amirul mengikuti adiknyer... dier membisikkan sesuatu pada amer dan amer tersengih.. orait!!!!

nak tahu ape yang dirancang oleh amirul???
tunggu.........................................

Saturday, November 13, 2010

HIDUP KIREYA... BAB 6

kenape sume nie berlaku kat kireya!!! reya xsalah!!!! nape sume wat reya macam nie.. ibu!!!! tolong reya!! reya takot!!! rintih kireya sambil melutut menyembah bumi... di saat itu hujan mencurah2 ibarat menangisi kireya... Amirul hanya membiarkan kireya meluahkan perasaannyer... dengan spontannyer dier turut menangis, terlalu hiba kata2 kireya.... Ya Allah....................

Amirul membawa kireya ke rumahnyer.... sesamapi jer dia dirumah die telah di sambut oleh adik dan rakan2nyer.. die menceritakan semuanye dengan linangan air mata.. kireya ibarat patung hidup yang hanya duduk merenung dinding....

Amer menalifon ayahnyer... die harap ayahnyer akan menolong kireya... sejam kemudian Tengku Amiruddin sampai ke rumah bersama isterinye yang bernama datin Mary.... Ku Amiruddin terkejud melihat keadaan anak2nyer dan seorang budak perempuan yang basah bajunyer... die meminta anaknyer menjelazkan pe yang berlaku padanyer dengan detail....

setelah mendengar cerita dari amer die bebitu kesian dan die membuat keputusan untuk membela kireya sebagai anak angkat.. tetapi ditentang oleh isterinyer.... setelah bersusah payah memujuk isterinyer akhirnya kireya bersuara... tuan, maap kalu reya menyampuk... reya harap tuan leh terima reya sebagai pembantu dalam rumah nie asalkan tuan sudi memberi reya gaji... reya nak bayar duit ubat ibu....

berlinangan air mata tengku Amiruddin mendengarnyer... baiklah reya... sy terima.. pembiayaan ibu awk jangan lah awk risau.. sy akan bayar.. awk leh tinggal kat cnie sebagai pembantu rumah... sekolah awk pn sy akan biaya... boleh? kata tengku... eh ape pulak!!!!  kenape macam tu!!! die bukan sape2 buat pe awk nak tolong!!! kate Mary..

jangan macam nie... sy ingin membantu die dalam kesusahan... jangan bangkang keputusan sy.. kata tengku... mary segera meninggalkan tempat iu dan naik kebiliknyer... Amer, suh mak munah sedia kan bilik reya... dier mesti penat.. kireya mengikut amer... tengku memandang kireya dengan pandangan yang sayu... dier teringatkan seseorang......

ingin tahu lagi???

tunggu.......................................

Friday, November 12, 2010

HIDUP KIREYA... BAB 5

ibu kireya di kejarkan ke hospital dengan segera.. darah yang membuak2 di kepala puan rina telah berhenti tapi dengan melihat keadaan puan rina semua tahu bahawa puan rina sedang kritikal...

ibu... bangun ibu, jangan tinggalkn reya ibu.. reya perlu kan ibu disisi reya.. tolong bangun... rintih kireya di sisi ibunyer.. melihat keadaan kireya hati amirul dan kwn2nya amat tersentuh.. baru mereka tau, kawan yang baru di kenalinyer itu begitu lembut hatinyer walaupn di luar kelihatan keras...

sabar yer kireya, nie sume ujian dari Allah, kate Amirul pada kireya yang sedang terduduk di luar bilik icu... ibu... reya nak ibu.. abg , reya nak ibu... ibu xboleh sakit... ibu dah janji nak pegi hari Q kat sekolah..reya dapat tempat pertama...reya dapat adiah.... rintih kireya... die masih xdapat terima hakikat bahawa ibunya sekarang ni berada di wad icu kerana hentakkan yang telah di buat oleh ayahnyer....

kireya di hantar pulang oleh Amirul.. setiba sahaje di rumah die melihat seseorang berada di rumahnyer... eh pak cik samad, ade ape ye pakcik.. soal kireya.. aku dengar cerita mak kau masok ospital, betul ke? tanye samad.. haah, ibu sy koma pakcik... kata kireya sambil menundukkan muka... die tidak mahu samad melihatnya menangis...

maaf lah kireya.. pakcik terpaksa menyuruh kamu keluar dari rumah ini segera kerana dah 4 bulan mak kau x bayar sewa... pak cik tolong lah pakcik, sy dah xde keluarga lagi.. nie sajer tempat sy berteduh... kata kireya sambil menangis.. die melutut sambil merayu kepada samad... Amirul yang melihat keadaan itu menjadi berang...

pak cik xde perasaan ke? sekarang kireya mengalami kesulitan.. xkan pakcik tergamak nak halau die dari rumah nie??? die masih kecil!!! baru darjah 6.. xkan pakcik nak biarkan die merempat!!! kata Amirul dengan berang.. kalu nak senang sangat biar saje dier balik umah ko.. jangan nak menyusah kan aku.... ko ingat aku tempat jabatan kebajikan ker!!! kat samad dengan berang... menyusahkan aku jer!!

pegi kemaskan barang ko sebelum esok!!!! paham!!!!!!!!!

ingin tahu cerita selanjutnyer???

tunggu......................................

Saturday, November 6, 2010

HIDUP KIREYA.... BAB 4

Okeylah, sampai cinie jer... time kaseh eh korang... sambil melihat amirul dan kwn2nye pergi, kireya menapak pulang kerumah... pang!!!!! kedengaran sesuatu yang pecah di dalam rumah... kireya juga mendengar suara orang bertekak... alangkah terkejutnyer kireya melihat ayahnyer yang sudah hampir setahun xditemuinyer sedang memukul ibunye... rupa2nya bunyi kaca pecah itu adalah bunyi pasu yang ayahnya guna untuk menghentak ibunya....

kireya melihat sebilah pisau yang berada berdekatan dengan nya... pergi!!!!! ape ko dah buat dengan ibu aku.. ibu...jerkah kireya... oh ko idup lagi ye kireya... ini adab ko bercakap dengan bapak ko ke ha!!! orang yang dah buat ko lahir??? ha!!! ko nak buat ape dengan pisau tu? nak bunuh bapak ko nie?? bunuh la!!! kate husin sambil menerkam kireya... apekan daya , qudrat seorang budak yang berumur 12 tahun... die terhumban dengan tumbukkan padu ayahnya... oh belagak kuat ye...

lah, lupa lah nak pulangkan beg budak kecik tadi.... kate amer yang sedang menggalas beg kireya... die di denda oleh kireya mase di pantai tadi kerana membuatkan kireya jatuh ke dalam air... weyh korang jom patah balik bagi beg kireya...

alangkah terkejutnya mereka melihat kireya di belasah oleh seorang lelaki dan melihat wanita yang berusia 30 an terbaring di tlantai dengan berlumuran darah di kepala... dengan pantasnyer amer dan kawan2nyer menyerang lelaki yang memukul kireya itu... oleh kerana husin mabuk dia tidak terdaya untuk menyerang balas pukulan2 amirul dan kawan2nya... dia di belasah dengan teruk dan terbaring di lantai...

azri pergi melihat keadaan wanita yang berlumuran darah dan segera menalifon pihak polis dan hospital...kireya yang sudah tidak bermaya sedaya upaya ingin bangun untuk pergi ke ibunya... amirul melihat kireya dan memapahnya.... ibu... bangun ibu... jangan tinggalkan reya ibu... iibunya tidak berkuit sedikitpn...

ingin tahu ape yang terjadi pada ibunya???

tunggu......................

Eya- Aku Hanya Kireya

video
Aku manusia kerdil,
yang tidak sempurna,
yang hanya diberi nama
kireya.... oleh seseorang....

Hidupku hanya ada ibu,
hidupku hanya penderitaan
hidupku hanya penyiksaan
ditinggalkan orang yang di sayangai............

kini muncul persahabatan
yang membimbingku ke jalan yang benar
dalam persahabatan itu muncul cinta
satu anugerah..................

sayang.. ia tak kekal lama
dia pergi meninggalkan diri ku
dalam aku sedang meniti hidup
Ya Allah beratnya dugaanmu.............

Ya Allah beri aku ketabahan
Ya Allah beri aku kekuatan
dalam meneruskan hidupku
Ya Allah aku bergantung padamu...........................

Aku hanya insan bernama kireya..
hanya kireya............
hanya kireya.............

Friday, November 5, 2010

HIDUP KIREYA .... BAB 3

Sejak peristiwa itu kireya menjadi sebahagian daripada kumpulan dan kireya menjadi 1 1nyer kawan perempuan dalam group diorang... hahaaa, macam senang er diorang nak berkawan kan?? bukan semudah itu deh.. nie lah nak story nie...

di atas batu di pantai mereka sedang minum air kelape dengan asyiknye, tibe2 sore amer meng spoilkan suasane... terbantut kireya yang sedang menjeling seseorang diam2 kat situ... oi budak, kenape ko buat kitorang menunggu tadi ha? perh panas ati aku kau tau tak? dengan selambe jer kireya menjawab, saje suke suki nak tengok korang tu sabar x nak menunggu... kah3.. gelak eya...

Owh macam tu... kalu macam tu ko bangun jap... tanpa sebarang kate eya bangun... pahal? Amer berdiri di hadapan kireya, dan mengambil buah kelapa kireya dengan cepat dan secara tidak sengaja kireya telah tertolak ke dalam laut... melihat kieya terjatuh Amer pn gelak sakan... baginye satu kelucuan tapi hakikatnyer eya x reti berenang!!!


tolong2, aku xreti bewrenang!! setelah beberapa saat melihat kireya jatuh, Bom!!! seseorang telah terjun menyelamatkan kireya dan menarik kireya ke tepi pantai... Alamak!!! ape aku dah buat nie!!! weh ko x pape ke?? soal Amer sambil menggongcang2 badan kireya... adik x ape2 ke?? tanye Azri yang dah selamatkan kireya...


Kireya tersedak2 dan membuka matanyer... amirul dan jefri berlari pergi ke arah kireya dan yang lain berada... mereka tidak tahu apa2 kerana mereka pergi ke kedai... tau2 je mereka nampak Azri menyelamatkan Kireya dari jauh..
ape dah jadi nie??? tanya Amirul... Azry menceritakan pe yang dah jadi pada Amirul... belum sempat Amirul berkata ape2 pada Amer, kireya bangun dan mengejar Amer... dengan perasaan geram...


mereka berlari2 di tepi pantai... dari belakang kireya mmelompat dan memaut belakang Amer sehingga Amer tergolek kat pasir... kireya duduk belakang Amer dan memukul2 amer... jahat!!!! reya takot tau tak!!! reya takut!!! jahat!!!! jerit kireya sambil menangis... settelah puas memukul Amer kireya duduk menangis di sisi Amer..


Amer memandang kireya dengan rase bersalah yang teramat, x terlintas pn die nak menjatuhkan eya kedalam laut... maafkan amer, amer xsengaja... pujuk amer... kireya tetap menangis, amer kebuntuan... die memandang abgnyer untuk meminta pertolongan, amirul hanye menggeleng... dia ingin adik nye menyelesaikan masalahyer sendiri....


Dengan spontannyer Amer bertanye ke kireya... nak aiskim x? amer pi beli ye... amer berlari kekedai membeli aiskim... die xtau nak beli aiskim ape yang sedap so die membeli beberapa aiskim sekaligus... nah, amik lah nie, jangan nangis eh?? sory k....


kireya hanye memandang amer dengan pandangan yang sayu... amik lah, jangan nangis lagi nanti x cantik.... kite kawan k.... akhirnye kireya terpujuk jua... die mengambil aiskim yang di beli oleh amer dan makan dengan senyuman.. melihat reaksi kireya amer dan rakan2nye menarik nafas lega..

hari sudah malam, kireya di hantar pulang oleh mereka... dengan itu bermulalah persahabatan mereka... amer dan kawan2nya berjanji akan datang setiap hari sabtu untuk bertemu dengan kireya... bagi mereka kireya seorang budak yang comel, perbezaan umur dua tahun xmembataskan pergaulan mereka... walaupn kireya baru berumur 12 tahun....


bukan senang nak jagi kawan, huhuuu..... silap2 aribulan mati lemas...
sambungannye??? 


tunggu..........................................................



HIDUP KIREYA .... BAB 2

Kih3, di celah2 semak Kireya tergelak sendiri melihat ke empat2 pemuda itu berpanas menunggunye... timbul pula rase kasihan pada mereka... dia nak tengak berapa lame mereka boleh menunggu dia... sementar a di sana pula, hati amer sedang hangat dan tunggu mase untuk meletop saja...

Eh budak tu sape ha nak suk kite tunggu lame2 kat cinie? besar ke pang kat die tu!!! kata Amer... Sabar lah Mer, sekejap lagi sampai lah dia tu... kata amirul memujuk adiknye... weyh korang, berape lame lagi nak tunggu nie? aku dah kebulur nie... kata rakannyer yang bernama Jefri... hurm ko pn same ke Azri? tanye amirul... aku x kesah lagi, kalu ko suh tunggu aku xkesah, jawab azri...

secara ringkas tentang mereka ialah, mereka ber 4 adalh sahabat 1 sekolah elit dan datang dari golongan orang2 kaye yang saje datang bersuka ria kampung kireya untuk mengambil gambar... diorang nek basikal pn sebab xmau bodygard parent diorang tau yang diorang dah keluar rumah..

Amirul adalah kepala bagi geng diorang ni, mempunyai sikap yang sopan dan amat di hormati kawan2nyer sebagai ketua.. Amer pula adik Amirul yang amat keras kepala tapi hati nyer baik seperti abgnye... jefri pula, perangai lebih kurang macam Amer, diorang mang kamceng lah tapi die x tunjukkan keras kepala die sangat... dan last sekali Azri, seorang yang amat pendiam dan amat baik... 

Mereka nie semua gila pada muzik... amirul suka gubah mizik, die pakar dalam kesemua alat muzik terutama piano, Amer pula menjadi vokalis utama dengan kelunakan suaranye, dia juga pandai bermain gitar... Jefri pula, pandai dalam bermain dram sebab die suka pegang kayu, selain dari kayu dram die juga suka pegang kayu hoki.. kah3 buat beduk orang... hehee... Dan akhir sekali untuk Azri, die pakar dalam bermain gitar dan seumpama dengannyer...

Eh, dah terpanjang pulak... meh kita sambung kes tadi... hampir 2 jam mereka menunggu, mereka pn give up... elok je mereka nak pergi, kireya pn muncul... nak pegi mane tu? xnak ke sapu tangan ni? sedar dengan kedatangan kireya Amer melulu pergi ke kireya...
 

Ko pk kitorang nie kuli ko nak tunggu lame2 dalm keadaan panas nie?? jerit Amer lantang... Kireya hanye berdiam diri kerana dia sedar akn kesalahannye... amirul cuba menenangkan adiknya yang sudah baran tu... melihat kireya tidak berkuit dan membalas jerkahannyer Amer menjadi kesian dan tak tergamak untuk marah...

Dah jom belah, huh... kate Amer... urm tunggu dulu... kireya minta maaf, kesian korang panas2.. ape kate reya bawa awk semua pi minum air kelapa yang paling sedap kat sini.. nak tak? kate kireya..mereka semua berpandangan antara satu sama lain... muncung saja Amer bila abangnyer bersetuju untuk pergi...

heheeee ape lagi jadi ek??

tunggu......................................................................

Thursday, November 4, 2010

eya- teman (Yang Pasti)

video

teman .......
resah yang mengahimpit,
rindu yang menyiksa....
ingin rasanya menjerit,
agar tenang nya hatiku
agar resah dan rindu pergi...............

tak ku fahami.....
ku cuba mengikis.....
dan membuang...........

semakin ku mencuba....
dan menidakkan.... tapi hati ku.........
tetap mengiakan..................

xku mengerti perasaan ini.....
indah rasanya namun aku resah..................
teras berat memikirkannya.................
ku pejam dan celikkan mata,
akhirnya.............................

ku temui jawapan yang pasti dan yakin
di kaulah....................
yang mencuri hatiku........................

membuatku resah.....
mengganggu malamku...
ketahuilah............................
aku mula menyintaimuuuuu.............


xlupa juga dengan ulasan eya....

hahaaaa, so amacam? ade x macam guruh berdentum???hahaaa... terlari pulak motif eya skang.. ha, eya harap korang dapat hayati lagu tu walaupn eya tau lagu tu x sedap pn nak dengar...lagi2 yang nyanyi tu eya...

lagu nie mengisahkan tentang kireya mase sekolah menengah yang baru nak belajar erti cinta...dah tu tersangkut pulak dengan kawan baik die sendiri... manne tak nye, siang malam lah dok mengadap kwn yer tu...

tapi masalahnyer die xmau ngaku, die takut pn nak ngaku yang die suke kan kwn nyer... coz perinsip hidup dier, kawan tetap kawan.... dapat ke die memiliki cinta kwnnyer??? heeee, adalah... tak mau cite lagi.... tunggu citer selanjutnyer k.... dadaaaa

Lirik Lagu Dadali – Disaat Aku Mencintaimu

video
Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta……

Semoga engkau kan mengerti, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta


ulasan eya tentang lagu di atas....

thankz lah pada korang semua sudi membaca dan mendengar lagu di atas.. kalu korang tol2 hayati lagu tu korang akan tau pe yang sebenarnyer eya nak sampaikan kat korang.. kireya yang di kecewakan oleh orang yang dia sayangi di saat dia mula menyintai lelaki tu..

tapi sayangnyer lelaki tu tinggalkan dia tanpa memikirkan perasaan die.. sedeh x?? hahaaa.. nak buat macam ane coz x semua dalam dunia nie akan jadi milik kita walaupn kite beria2 untuk mendapatkannyer... thanks pada kwn eya yang kenalkan lagu nie kat eya... eya rase lagu nie sesuai untuk kireya meluahkan ape yang die rase....

same2 lah kita hayati lagu yang merdu nie eh... dadaaaa



Wednesday, November 3, 2010

mawar

mawar....

kireya di ibaratkan umpama mawar yang mekar,
mawar merah yang semerah darah,
di situ ada cinta yang ber sembunyi,
dan di sebalik cinta itu ada dendam yang tersembunyi.......

kireya juga di ibaratkan umpama mawar merah di ladang,
mawar yang merah di antara yang termerah,
memukau setiap mata yang memandang,
tapi akan luka bila di pegang...........................

kireya juga di ibaratkan mawar di jambangan
mawar yang paling wangi,
memberi ilusi pada si penghidunya,
dan ia juga boleh meracuni pembaunya juga......................


ulasan eya tentang mawar dan kisah nya

mawar oh mawar... eya suke kan mawar... merah dan sungguh cantik...tapi lain bagi kireya yang sentiasa di landa dilema dan ujian hidup... dia mempunyai seorang kekasih dan dia amat setia padanya, tapi sayangnya kesetiaan itu idak di hargai... kesian seh, kadang2 eya pn jadi susah nak percayakan cinta... nasib hang lah kireya...

di sebabkan hati dak kireya nie selalu sangat ler kene play2 ngan bf dier, dier jadi anti lah dengan lelaki lain.. semua yang menghulurkan cinta kat dia, dia sambut tapi atas dasar untuk membalas dendam kat semua lelaki... kesian lelaki yang betol2 menyintai die.. tu lah orang tua2 cakap, sebab nila yang setitik rosak susu sekawah... kan da xdapat nak minum..... xadil2

dan sebab tu jugalah eya telah menjadi pembunuh.... bukan pembunuh upahan macam dalam movie ti tapi pembunuh hati2 lelaki yang ingin menyintai dan ingin mendekatinyer... kesian2....

sebab tu lah kiter sebagai seorang manusia perlu menimbang baik dan buruk sebelum menjatuhkan hukuman dan membuat keputusan yang melibatkan hati setiap orang.. pe guna hidup yang panjang kalau hati penuh dendam..........

tu jalah ulasan dari eya.... amik iktibar yang baik n jangan sekali sekala tiru aw..
merana diri dan orang len nanti...huhuuu... dadaaa



Monday, January 25, 2010

Permulaan hidup dewasa...

Kini aku sudah dewasa,
aku bukan lagi budak hingusan desa,
kini aku adalah aku yang baru,
aku yang mempunyai wawasan yang baru,

Dulu aku dalam kegelapan,
aku hanyut bagaikan sampan,
aku anggap nasihat bagaikan lipan,
orang ku xhirau bagaikan papan,

aku kini mengerti,
siapa yang perlu di sisi,
siapa madu dan siapa duri,
mana yang palsu dan mana yang ori,


kini aku hanya mengharapkan-Nya,
agar di luruskan jalan yang ku punya,
agar aku tidak tersesat lagi,
agar aku bukan dalam kegelapan lagi..........

Monday, January 11, 2010

Takdir Cinta.. (new novel)

Perjalanan masih jauh , jauh untuk meniti kehidupan yang sentiasa di kelilingi cabaran dan dugaan.. apakah yang berlaku dalam kehidupanku itu semua takdir ilahi.. perjalanan yang perlu kutempuhi, sebelum lahir kedunia telah ku berjanji dengan allah bahawa aku redha hidup didunia walaupun sebesar mana cabaran yang menduga.. seusai itu, perjalanan ku diteruskan.. singgah di rahim bonda agar dapat ku dilahirkan ke dunia.. setelah lahir kedunia tidak ku duga terlalu besar dugaan dan cabaran yang datang.. di dunia ku menyaksikan pertelingkahan perebutan, perpecahan, keruntuhan moral, peperangan yang melibatkan berates_ratus manusia mati bergelimpangan.. berpuluh tahun lamanya aku hidup dalam kalangan manusia yang pelbagai rupa, berbagai bicara dan pelbagai watak dan perwatakan yang ada di dunia ini.. sekarang tibalah masanya aku pergi meninggalkan dunia yang fana ini.. berdebar_ debar jantungku menanti maklaikat datang, menggigil aku ketakutan kerna akan ku tempuhi alam kematian yang tidak tercapai akal ku untuk mengetahui apa yang akan menimpaku di alam barzakh.. tidak ku tahu apa yang akan berlaku sebekun ke mahsyar.. ya allah apa yang akan terjadi pabila aku berada di mahsyar nanti.. apakah aku layak ke syurga mu atau keneraka mu.. wahai allah pencipta ku..
Beruntaian air mata Ariyana apabila membaca buku Hakikat Kehidupan yang baru di belinya itu.. Resah jiwanya apabila memikirkan hakikat dan ketentuan yang telah Allah atur di dunia ini..
Aryana, dia seorang gadis yang cantik, baik, penyabar dan periang.. tetapi disebalik perwatakannya itu tersembunyi sebuah panderitaan, kekeciwaan. Kesunyian dan kesedihan yang sengaja di sembunyikan.. Putri Aryana Maria.. anak yatim yang kehilangan ibu dan ayah nya sejak berumur 12 tahun akibat kemalangan ngeri.. walaupun kekayaannya melimpah ruah dia tetap merasakan dirinya seorang miskin.. miskin kasih sayang dan miskin segalanya.. setelah kematian ibu dan ayahnya, dia dipelihara oleh pak din dan mak munah iaitu orang gaji yang diamanahkan oleh arwah orana tuanya..